Joal-Fadiouth, Сенегал – Стискайки чанта и облечен от глава до пети

...
Joal-Fadiouth, Сенегал – Стискайки чанта и облечен от глава до пети
Коментари Харесай

Пчеларите от Sine Saloum: Как изцяло женският екип се грижи за сенегалските мангрови дървета

Joal-Fadiouth, Сенегал – Стискайки чанта и облечен от глава до пети в бяло защитно съоръжение, Bintou Сонко вади дребен железен чайник от чантата си и пуска пушек в един от 50-те пчелни кошера, сгушени в гъстата мангрова гора отвън нейния град в Сенегал. Успокоявайки пчелите, 53-годишният мъж извлича мрачно златиста течност от вътрешната страна.

През 2022 година тя, сестра й и няколко други в 67-членния женски кооператив в Джоал Фадиут, град на 100 км южно от Дакар, прекараха един месец в образование по какъв начин да вършат мед, да построяват кошери и да поддържат връзка умерено с пчелите. Въпреки първичния боязън да не бъде ужилена, тя не се съмнява в смисъла им в мангровите гори.

За Сонко и нейните сътрудници, които от дълго време са събирачи на миди, новооткритата им специалност като пчелари обезпечава спомагателен приход. Но защото изменението на климата и обезлесяването заплашват мангровите гори, мнозина споделят, че пчеларството е положително за скъпото леговище на биоразнообразието и въглеродния погл...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР